sunnuntai 18. marraskuuta 2007

Leikkiä vakavilla asioilla

Ilmastonmuutos on maailman ylivoimaisesti vakavin uhka, siitä ei pitäisi olla epäilystäkään niille ihmisille, jotka vähänkään suhteuttavat asioita toisiinsa. Ilmastonmuutoksesta on puhuttu melko paljon mediassa, jopa Suomessa, ja tästä on syntynyt virheellinen kuva, että viestintä olisi ollut laadukasta ja monipuolista, saati objektiivista.

Edelleen näkee häkellyttävän paljon spekulaatioita siitä, että ei ihmiskunnan vielä todellisuudessa tarvitse toimia, riittää, kun katselleen 10-20 vuotta mitä tapahtuu vai tapahtuuko mitään.

Tämä on täysin käsittämätöntä. Tiedotusvälineissäkin ilmastonmuutokseen liittyvä uutisointi on uutinen muiden joukossa, vaikka sen pitäisi olla - ainakin melkein aina - pääuutinen.

Kun hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi tuoreimman, viimeisen raporttinsa lauantaina, uutinen upposi Tehy-lakkoa ja Kimi Räikkösen salarakasspekulaatioista kertovien juttujen keskelle - osittain siksi, että oli lauantai, osittain siksi, että kyseessä oli neljäs raportti, joka veti yhteen aiemmat kolme raporttia, jotka on jo laajalti uutisoitu.

Tieto, jonka pitäisi olla Hesarin ykkösuutinen - ihmiskunnalla on noin 10 vuotta aikaa toimia ripeästi, tai muuten ilmastokatastrofi on melko peruuttamaton - oli siististi sisäsivulla.

Isoilla asioilla leikitään yhä.

Ei kommentteja: