torstai 22. marraskuuta 2007

Kaupunkikulttuureja bemareilla

Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen kommentti siitä, että Helsingin keskustan eläväisyyttä pitäisi lisätä lisäämällä autojen määrää keskustassa, on syystäkin herättänyt närkästystä. Pajunen on vanhoja bisnesmiehiä - hänen sukunsahan perusti Alepat - ja hän on varmasti käynyt sen verran monilla elinkeinoelämän kokkareilla, että keskustan isoja tavarataloja ja kauppakeskuksia on pakko puolustaa ihan periaatteenkin vuoksi.

Koska en omista autoa, olen samaa mieltä, että on suhteellisen hanurista, että kaikki kaupat keskittyvät moottoriteiden varsiin. Autottomana sinkkuna pääsee helposti esim. Itikseen, mutta vaikkapa Jumboon tai lentokenttätien varressa oleviin kauppoihin pääseminen on melko operaatio.

Ikeassa en käy, joten ei ole ongelma, vaikka en sinne tusinataivaaseen pääsekään.

Mutta se Pajusen pointti. Mistä lähtien autot ovat tarkoittaneet edistystä? Tämä väite on kuin suoraan 60-luvulta! Autot tuovat keskustaan vain ruuhkia, saasteita, jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden tielle rakennettavia parkkihalliramppeja ym.

Kaupungin keskustat on syytä pitää elävänä, mutta mielumminhan keskustaan kannattaa tulla junalla, metrolla tai bussilla. Pajunen kuuluu sukupolveen, jolle vapaa autoilu on samanlainen itsestäänselvyys kuin vessassakäynti.

Eivät peltilehmät citykulttuuria luo vaan luovat, rohkeat ihmiset!

Ei kommentteja: