sunnuntai 18. marraskuuta 2007

Joulutarina - mukavajuoninen matkailumainos

Jos haluat nähdä komean, isolla rahalla tehdyn Lapin ja etenkin Levin lumien matkailumainoksen, käy ihmeessä katsomassa Joulutarina! Sen katsottuaan monikin on varmasti mennyt Finnairin, Levin Matkailun tai jonkun muun ison hiihtokeskuksen nettisivulle ja käynyt varaamassa itselleen matkan Lappiin, kun etelän hanget ovat varmoja vain tavaratalojen ikkunoissa.

Joulutarinan, joka tuli ensi-iltaan 16.11., maisemiin on todella panostettu. Isoja laajakulmaotoksia on kuvattu Levillä ja Utsjoella. On lunta, pakkasta, kuuraa ja jääpuikkoja. Totta kai nämä perinteisen talven tunnusmerkit sopivat myös juoneen, mutta voin uskoa, että koska elokuvaa viedään ulkomaille, sillä on haluttu antaa myös mahdollisimman korea vaikutelma Lapin maisemista.

Sponsorien joukossa onkin Levin lisäksi esimerkiksi Joulupukin kylä, "virallinen joulukaupunki" (naurattaa aina kun sanon tämän, Turkuko joulukaupunki!) Turku ja monet muut. Matkailun edistämiskeskusta en sponsorilistalta löytänyt, katsoinkohan huonosti?

Mutta jos ei nyt ihan kyyniseksi heittäydytä, ei Joulutarina aivan huono elokuvanakaan ollut. Sen juoni oli perin yksinkertainen: orpopoika Nikolaksesta kasvatetaan pienen ja köyhän kylän lämmöllä ja rakkaudella varhaisteini, joka pirullisen Iisakin luona saa lisää kädentaitojen oppeja ja jatkaa jo lapsena oppimaansa antamisen iloa tuntemanamme Joulupukkina.

Hannu-Pekka Björkmanin suoritusta pääroolissa sopii syystäkin kehua, samoin Kari Väänäsen väkevää roolia Iisakkina. Muiden roolien osalta ei ole kovin paljoa syvyyttä tavoiteltu, mutta lämpöä ja humaanisuutta kyläläisissä kyllä on. Pahimmat disneymäiset pehmoudet vältetty - melkein. Aivan viimeisessä kohtauksessa jo kuolleeksi luultu Joulupukki lentää taivaalla porovaljakon vetämänä ja huiskuttaa Aadalle (Laura Birn) ja Mikolle (Antti Tuisku) kuin ehta Cocis-pukki. Ei näin, ei näin! Kohtaus meinasi vetää maton alta koko leffalta! Ei tällaista lässytystä, kun teos muuten oli kohtuullisen hallittu!

Ei kommentteja: