torstai 24. tammikuuta 2008

Teollisuus hysterisoi ilmastopaketin

On ollut taas sangen turhauttavaa seurata teollisuuden kommentteja EU:n ilmasto-
ja energiapaketista. Jos teollisuutta pitäisi uskoa, Suomi on kerta kaikkiaan tuhon ja turmion
partaalla. Uusiutuvien energialähteiden määrää ei kerta kaikkiaan nyt voida, energiansäästö
on jo nyt viety äärimmilleen, ja loputkin rippeet Suomen kilpailukyvystä häipyvät tuhkana tuuleen, jos vielä jotkut hipit vaativat vähentämään päästöjä.

Valitus on naurettavaa monestakin syystä. Ensinnäkin on ollut vuoden ajan tiedossa, että Suomen on lisättävä uusiutuvien käytön määrää. KUukausia on ollut suurin piirtein tiedossa, että Suomen uusi kiintiö on noin 40 prosenttia.

Silti teollisuus valittaa. Kun kuulostelee teollisuuden kommentteja, tuntuu, että he eläisivät jossain ihan toisessa todellisuudessa, ihan kuin heille ilmastonmuutosta ei olisi olemassakaan.

Jo nyt Suomi on reippaasti jäljessä jo vaatimattomista Kioton tavoitteista, viime vuonna Kioto-linja ylittyi 14 prosentilla. Tiedetään, että uudet 20 prosentin päästövähennystavoitteet ovat vaatimattomat siihen verrattuna, mitä todella tarvittaisiin lämpenemisen hidastamiseksi. Ja silti valivalivali!

On selvää, että säästöt maksavat, mutta jos mitään ei tehdä, menetyksiä ei kenties korvaa mikään raha.

Tänään Al Gore totesi Maailman talousfoorumissa, että ilmasto on lämmennyt selvästi odotettua nopeampaa, ja kansainvälisesti päätetyt päästövähennykset eivät millään riitä.

Eikö siis ole loogista, että Suomen mannapuuroa ja mansikkaa lapioivat teollisuuspomot purnaavat vastaan näitä alkeellisimpiakin ympäristötekoja vastaan?

Ei kommentteja: