tiistai 15. tammikuuta 2008

Älä velkaannu, unohda shoppailu!

Törmäsin Tom Hodgkinsonin kirjaan Joutilaisuuden ylistys aika sattumalta. Näin sen kirjastossa ja innostuin: joku kirja, joka ei tuputa tehokkuusajattelua ja sisäistä sankaria, vaan kehottaa velttoilemaan, välttämään stressaavia tilanteita ja tekemään töitä vain sen verran kuin on ihan pakko - Hodgkinsonin mukaan mieluiten ei ollenkaan, mutta se ei ole oikein realistista, jos meinaa syödä jotain.

Hodgkinson uudempi kirja, riemukkaan anarkistinen Vapauden ylistys jatkaa samaa linjaa. Ideana on muistuttaa, että meille länsimaisille kulutusyhteiskunnassa asuville ihmisille normeina tuputetut ihanne-elämän määreet, kuten jatkuva tavaroiden hamstraaminen, velan ottaminen, shoppailu parhaana mahdollisena harrastuksena ja kellon tahdissa marssiminen, ovat itse asiassa painajaismaisia rangaistuksia.

Hodgkinson muistuttaa, miten stressaavia paikkoja kauppakeskukset ja tavaratalot itse asiassa ovat. Mitä enemmän niissä viettää aikaa, sitä enemmän tekee turhia heräteostoksia, velkaantuu ja mitä enemmän taas on kulutusluottoa ja Visa-laskua, sitä enemmän on riippuvainen työstä.

Muovikortit, joiden väitetään tuovan vapautta, tuovatkin lisää kahleita, nimittäin mites muuten maksaisit ne laskut, kun taas tuli ostettua neljä uutta lapsityövoimapaitaa ja kolmet tennarit? ai niin, ja tietenkin se ihana neule vielä siitä keskustan uudesta tusinavaatekaupasta!

Kirjan ote on vasemmistolainen ja kulutus- ja kapitalistista järjestelmää arvosteleva. Tyyli ei silti ole sormea heristelevä vaan ajatuksia herättävä. Tällainen vastavirtaan menevä ajattelumalli ilahduttaa, kun on tarpeeksi lukenut työn puolesta uusliberalistista kvartaalitalousjargonia.

2 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Niin juuri! Itse olen jättimätkyjen pakottamana välttänyt kaikkea ostelemista (paitsi ruuan ja kodin perustarvikkeiden) lokakuusta asti. Ah, miten vapauttavaa. Erityisesti ennen joulua, kun postiluukusta tunsi katalogeja. Selailin niitä rentoutuneena: "nämä eivät koske minua".

Liittyen uudenvuodenlupaukseesi pistää rotia rahankäyttöön, suosittelen myös rahapäiväkirjan pitämistä. Budjetointia olen itse opetellut nyt 33-vuotiaana ensimmäistä kertaa. Kiitos verohallitukselle uusien kulutustottumuksien pakko-opettelusta. :)

Anna kirjoitti...

Siis TUNKI katalogeja. :)