perjantai 14. maaliskuuta 2008

22 astetta ei ole ilmastoteko

Fortum ja ulkomainontaa hoitava ClearChannel ovat järkänneet ainakin tänne pääkaupunkiseudulle näyttävän kampanjan, jossa ne vaativat ihmisiä säätämään kotinsa sisälämmön maksimissaan 22 asteeseen. Kuvassa on leivänpaahtimen näköinen pikku koti, joka markkeeraa ylilämmitettyä kämppää.

Mielestäni 22 astetta ei tosiaankaan ole vielä mikään ilmastoteko. Jo toistakymmentä vuotta Motiva on suositellut kotien maksimilämmöksi 21 astetta ja makuuhuoneeseen, varastoihin ja komeroihin 18-19 astetta. Minusta 22 on ihan liikaa.

Omassa kodissa pidän aina alle 20 astetta, jos se vain on mahdollista. Olen kyllä huomannut, että suomalaiset kodit ja konttorit ovat törkeän ylilämmitettyjä. Jotkut tosiaankin vakavissaan vääntävät termostaatit 25 asteeseen. Mikä ihmeen järki tässä on! Sitten valitetaan kuinka koko ajan väsyttää ja on voimia vain sohvaperunana lojumiseen. Eipä ihme!

Jos järjestetään valtakunnallinen kampanja ilmastonsuojeluun ja energiansäästöön vedoten, pitäisi maksimin olla korkeintaan +20 astetta. Totta kai Fortumin etujen mukaista on, mitä enemmän ihmiset lämmittävät, että he saavat parempia voittoja ja voivat maksaa pomoilleen vielä törkeämpiä optioita. Mutta ei +22 tosiaankaan mikään ilmastoteko vielä ole.

Ei kommentteja: