perjantai 14. syyskuuta 2007

Jos haluat kyllästyä, valitse...

...Colorado Avenue. Hohhoi! Hyvä yritys, mutta kömpelö toteutus. Sellaiset ajatukset heräsivät vuoden kalleimmasta kotimaisesta, Claes Olssonin ohjaamasta Colorado Avenusta, joka sijoittuu kuvitteelliseen Siklaxin kylään viime vuosisadan taitteesta.

On pirtukauppaa, kansalaissotaa, salattua rakkautta, Amerikan siirtolaisuutta, juoruavia mummoja... En ole lukenut Lars Sundin Colorado Avenueta enkä Lathandlerskans sonia, mutta jotkut ovat kehuneet niitä tosi moniulotteisiksi kirjoiksi. Varmasti ovatkin.

Mutta elokuvana Colorado Avenue on pitkäpiimäinen, ennalta-arvattava epookki. Ongelmana on se, että parissa tunnissa on väkisin yritetty kertoa 30 vuotta Suomen historiasta mahdollisimman kustannustehokkaasti. Kankaalle marssitetaan historiallisia tapahtumia, jotka on toteutettu huolella, mutta ei se tee elokuvasta mielenkiintoista.

Colorado Avenue olisi kannattanut tehdä suoraan tv-sarjaksi, jollainen siitä on pidennettynä tulossakin. Ruotsinkielisiä elokuvia on ehdottomasti tehtävä, onhan tämä kaksikielinen maa, mutta kuinka moni tästä innostuu? Tai moniko alle 50-vuotias?

Pienenä erikoisuutena: jos haluat nähdä Andre Wickströmin vakavassa roolissa, tässä olisi mahdollisuutesi!

Ei kommentteja: