keskiviikko 7. toukokuuta 2008

Venäläistä demokratiaa

Jahas, Venäjällä on vihdoinkin saatu virallisesti valta "vaihdettua". Dmitri Medvedev on vannonut virkavalansa ja Putin on vetäytynyt pääministeriksi. Niin kuin suurin osa toimittajista ja tutkijoita on arvioinut, mikään tuskin muuttuu. Medvedevistä tulee Putinin ja Yhtenäisen Venäjän juoksupoika ja käsinukke. Sitä mitä Putin ei omalla kaudellaan ehtinyt tai muistanut tehdä, tai ehkä jopa kehdannut, se pannaan Medvedevin työksi.

Olen lukenut monia, monia artikkeleita venäläisestä kansalaisyhteiskunnasta ja demokratiakäsityksestä, eikä se vain meinaa mennä jakeluun. Miten demokratia voi toteutua yhteiskunnassa, joka on käytännössä yhden puolueen taskussa, oppositio, kansalaisjärjestöt ja kriittinen media on hiljennetty, toiseksi suurin puolue ovat kommunistit, josta ei voi tulla todellista vastustajaa ja epäilevät toimittajat ja tutkijat hiljennetään joko aseella, painostamalla tai molemmilla.

Näin ei voi kuin hieman mutista olemattomaan partaansa tuon vallanvaihdon suhteen. Mikään ei muutu, niin kuin ei kai ole tarkoituskaan. Putin junaili jatkonsa mainiosti. Nuhteettomia lähettipoikia riittää aina, kun isot pomot haluavat hääriä taustalla.

Ei kommentteja: