tiistai 27. toukokuuta 2008

Suomi - ilmastopolitiikan kauhukakara

Demari puuttui tänään (27.5.) aiheellisesti siihen, miten huonolla tolalla ilmastonmuutoksen torjunta Suomessa on. Demari siteerasi saksalaista Germanwatchia, jonka tekemässä tutkimuksessa (The Climate Change Performance Index, CCPI) oli vertailtu eri maiden ilmastonmuutoksen torjuntakeinoja kolmella mittarilla: päästötrendin, päästötason ja ilmastopolitiikan tasolla.

Suomi sijoittui vertailussa kunniakkaasti - sijalle 36. Mainittakoon, että mukana oli 56. Suomen yläpuolelle ylsivät mm. kuuluisat ympäristöteknologian huippuosaajamaat, kuten Iran, Romania, Marokko, Liettua ja Thaimaa. Ykkösenä oli Ruotsi, Islanti oli kolmas ja Norja ja Tanska olivat sijoilla 16-17.

Eipä yllätä tämä tulos! Ilmastonmuutoksesta on debatoitu viime vuosina enemmän kuin koskaan, ja lupauksia on sadellut sieltä täältä, mutta en muista juuri yhtäkään konkreettista lupausta hallitukselta tai kunnilta. Siis sitä, että jotain on oikeasti aiottu tehdä.

Sen sijaan Suomi on kunnostautunut mm. amerikkalaistyylisten hypermarkettien rakentamisessa ja kaavoittamisessa, autoverotuksen keventämisessä, turvevoiman lobbaamisessa ja joukkoliikenteen määrärahojen tasaisessa supistamisessa.

Sen sijaan, että kunnat ja valtio olisivat aloittaneet määrätietoisesti energiansäästöhankkeita kaikilla sektoreilla, meillä vieläkin puhistaan, mitä pahaa ja kauheaa Kioton sopimuksen (vielä hyvin vaatimattomat) päästörajoitukset meille aiheuttavat. Suomi yhä kaukana Kioton tavoitteista, vaikka niistä on vielä piiitkä matka komission hyväksymiin uusiin vähennystavoitteisiin.

Olen hyvin pettynyt Suomen ilmastopolitiikkaan. KUn mitään ei ole tehty, on vaikea hurrata. Suomi elää vieläkin siinä harhassa, että muut maksavat laskun, niin että me saamme nauttia vapaamatkustajan lokoisasta olotilasta.

Ikään kuin teollisuus ja vaikutusvaltaiset poliitikot salaa unelmoisivat, että "eivätköhän nuo muutkin maat pian jarruta tuota ekohössötystään, niin päästään taas poikien kanssa shoppailemaan uusia katumaastureita ja voisihan sinne meidän kulmille pari turvevoimalaakin taas laittaa, kun tuli vaaleja ennen luvattua..."

Ei kommentteja: