torstai 18. syyskuuta 2008

Shokkielvytystä, sydänhalvausta ja kaaosta pörsseissä

Maailmalla on uutisista päätellen menossa melkoinen finanssikriisi tai myllerrys, mitä sanaa nyt halutaan käyttää. Se, miten kriisi näkyy Suomessa, on vielä epäselvää, mutta ainakin yksi on varmaa: kriisistä shokkiin menneet toimittajat eivät säästele ylisanoja.

Tässä poimintoja torstain uutisista Hesarin pääsivulta: "Rahoitusmarkkinoiden kaaos lähenee paniikkia." "Keskuspankeilta sokkielvytystä halvaantuneille markkinoille" ja edelleen "Maailman keskuspankit antavat yhteisvoimin sydänelvytystä lamaantuneille pankkien välisille rahamarkkinoille..."

Ja lisää: "...maailman keskuspankit nyt torjuvat sydänhalvausta kellon ympäri."

Hetkinen, raportoidaanko tässä nyt HUS:n teho-osastolta tai Pälkäneen vanhainkodin kroonikkohuoneesta? Halvaantuneita, sydänelvytystä - ikään kuin talous olisi joku elävä olento, joka pitäisi pumpata yhteisvoimin takaisin elämään.

Adjektiivit ovat kuin peräisin WTC-uutisoinnista 7 vuoden takaa: shokki, kaaos, paniikki, hätätila... Siis finanssikriisi on paitsi syöpätauti, myös sotatila. Pitäisikö siis käyttää apuna kirurginveistä vai pyssyä?

Saa nähdä, mitä pörsseissä ja rahoituslaitoksissa vielä tapahtuu, mutta ainakin toimittajien olisi syytä laittaa jäitä hattuun, etei raportointi kuulostaisi tahattoman koomiselta.

Ei kommentteja: