torstai 31. heinäkuuta 2008

Tyyli ei ole sama kuin muoti

Tyyli on korvannut sanan muoti lehtien muoti... ei kun siis tyylisivuilla. Jos kerrotaan syksyn muoti... ei kun siis tyyleistä, niin käytetään sanaa tyyli, vaikka voisi puhua muodista. Siis mitä??

Toimittajat ovat menneet lankaan ja alkaneet käyttää sanoja tyyli ja muoti sekaisin, vaikka kyse on eri asioista. Muoti on mielestäni edelleen tietyn ajanjakson ajan trendikästä ja pinnalla olevaa kaupallista ohjeistoa siitä, minkä värisiä, mallisia ja mistä kankaasta ja kuosista valmistettuja vaatteita, meikkejä ja asusteita pitäisi käyttää.

Tyyli taas on eri asia. On hyvää ja huonoa tyyliä, eri ihmisille erilaisia, riippuen iästä, harrastuksista, arvoista, ideologiasta jne. Toisin sanoen ihminen voi olla yhtä aikaa muodikas mutta tyylitön. Jos itse vetäisin päälleni äärimmäisen muodikkaat hiphopkuteet, näyttäisin ihan naurettavalta - ja olisin omassa tyylissäni tyylitön.

Toisaalta voi olla tyylikäs käyttämättä ainuttakaan muotivaatetta. Ajatellaanpa vaikka iäkästä, klassiseen pukumuotiin luottavaa herrasmiestä suorine housuineen, paitoineen ja solmioineen. Hän on hyvin tyylikäs, mutta yhtäkään hänen käyttämäänsä vaatekappaletta ei todennäköisesti löydy Guccin, Armanin, saati Jack & Jonesin kuvastoista.

Toimittajat voivat siis mainiosti antaa erilaisia tyylivinkkejä, mutta niiden ei pitäisi tarkoittaa samaa kuin malleja, jotka pukeutuvat kalliisiin suurten vaatevalmistajien luomuksiin. Punkkarilla, perheenäidillä ja runotytöllä on todennäköisesti hyvin erilainen tyyli ilman, että kukaan heistä shoppailee pintamuotia.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Puhut asiaa. Nykyisin tyyli = muoti. Usein muodikkaat naiset/nuoret eivät välttämättä ole kovinkaan tyylikkäitä.