Aina hallitus keksii jotain uusia tekosyitä, miksi se ei onnistu. Joskus vedotaan talouden laskusuhdanteeseen - "ei meillä nyt ole varaa" - joskus nousukauteen, "nyt meidän täytyy investoida ja maksaa valtionvelkaa". Paradoksaalisesti ainoa vuosi, jolloin Suomi on kyennyt 0,7 prosenttiin, oli syvimmän laman aikana eli 1991.
Hesari kertoo tuttua kieltä 26.5.:
http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Suomi+uhkaa+j%C3%A4%C3%A4d%C3%A4+kehitysaputavoitteestaan/1135236669806
Tällä kertaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri eli Väyrysen Pate toteaa, että tavoitteesta jäädään ilman lisärahoitusta nykyvauhdilla 20–50 miljoonaa euroa, talouskasvusta riippuen.
Suomi on koko ajan siirtänyt takarajaa, milloin "nollaseiskaan" aiotaan päästä. Viimeisin tavoite oli 2010, nyt se on tiettävästi siirretty 2015:een.
Kysynpä vaan: jos ei Suomi pysty saavuttamaan tuota häpeärajaa silloin, kun sillä menee taloudellisesti paremmin kuin koskaan, niin ei se yllä siihen koskaan!
Tai toivotaan, että olen väärässä...
Paavo Väyrysen (kesk) mukaan
Väyrysen mukaan Suomi antaa samalla muille EU-maille väärän signaalin, jos edes pitkästä talouskasvusta nauttinut maa ei pidä tavoitteitaan.
Hän muistutti kehitysministerien kokouksen yhteydessä Brysselissä, että Suomi on jo kertaalleen pettänyt lupauksensa nostaa apuaan. Tämän vuoksi Suomea seurataan EU:ssa tarkasti.
Suomi yrittää nyt nostaa kehitysapunsa 0,51 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2010 mennessä. Vielä joitakin vuosia sitten kaavailtiin, että apu nousee 0,7 prosenttiin samassa ajassa. Nyt tätä tavoitellaan vasta vuoteen 2015 mennessä.
"Me olemme jo silmätikku tämän petetyn lupauksen vuoksi", Väyrynen sanoi.
Ruotsi antaa jo nyt kehitysapua yli prosentin bruttokansantuotteesta. Kansainvälinen tavoite teollistuneille maille on juuri 0,7 prosenttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti